Μια όμορφη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα των Χριστουγέννων στο χωριό μας…

Ανακοινωση:  Σας ενημερώνουμε πως για λόγους έργων που πραγματοποιούνται στην πλατεία Φυτειων η γιορτή τσιγαριδας μεταφέρεται στο χώρο του δημοτικού χώρου στάθμευσης.
Σας περιμένουμε όλους να γιορτάσουμε μαζί και να γευτούμε τις τσιγαριδες
Καλές γιορτές σε όλους


Το τσιγάρισμα του χοιρινού κρέατος μαζί με το λίπος του ήταν η παραδοσιακή μέθοδος που χρησιμοποιούνταν από τις αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες για την διατήρηση του κρέατος τους χειμωνιάτικους μήνες. Η κάθε οικογένεια μόνη της ή μαζί με τις γειτονικές, άναβε μια μεγάλη φωτιά στην αυλή της και τοποθετούσε την πυροστιά, το καζάνι, το χοιρινό και φυσικά το μεράκι της. Μυρωδιές τσιγαριαστού κρέατος διαχέονταν στην ατμόσφαιρα και μαζί με το πνεύμα των γιορτών που διακατείχε τους ανθρώπους έδιναν μια διαφορετική νότα στα χωριά.
Κάθε χρόνο, λοιπόν, οι μυρωδιές αυτές επιστρέφουν στην πλατεία των Φυτειών, ξυπνώντας μνήμες στους παλιούς και δημιουργώντας εικόνες για τους νεότερους. Όλοι μια παρέα γύρω από τα καζάνια, περιμένοντας με ανυπομονησία μέχρις ότου οι τσιγαρίδες να είναι έτοιμες, ζεστές και ροδοκοκκινισμένες.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Ακαρνανικό Φως” με αφορμή τις άγιες ημέρες διοργανώνει γιορτή τσιγαρίδας έτσι ώστε να αναβιώσει το παραδοσιακό έθιμο του τόπου, όπου οι επισκέπτες θα γευτούν τις λαχταριστές τσιγαρίδες και θα χορέψουν στο ρυθμό των παραδοσιακών τραγουδιών.
Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 11π.μ. στην πλατεία Φυτειών.


"O Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Φυτειών Ακαρνανικό Φως σε συνεργασία με το Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Ξηρομέρου αναβιώνει για ακόμη μία χρονιά τη Γιορτή Τσιγαρίδας. 

Σας καλούμε όλους να γευτείτε τις λαχταριστές τσιγαρίδες, να χορέψετε και να διασκεδάσετε την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου στο χωριό μας."

https://www.facebook.com/akarnanikofws/