Στο μυχό του ομώνυμου όρμου των δυτικών ακτών της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται ο Αστακός, μια όμορφη παραλιακή κωμόπολη και λιμάνι για εκδρομικά και αλιευτικά σκάφη. Ιδιαίτερο χρώμα στην κωμόπολη δίνουν λιγοστά αρχοντικά και παραδοσιακά σπίτια.

Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους ο Αστακός αναφερόταν ως Δραγαμέστος ή Δραγαμεστός, ενώ κατά το 18ο αιώνα αποτέλεσε αξιόλογο κέντρο διακίνησης προϊόντων.

Στις δαντελωτές ακρογιαλιές και τους γραφικούς ορμίσκους της ευρύτερης περιοχής του Αστακού είναι αναπτυγμένη η ιχθυοκαλλιέργεια. Εξάλλου, φημισμένα είναι τα μάρμαρα του λατομείου της περιοχής του Aστακού.

Στον όρμο Πλατυγιάλι, φυσικό λιμάνι νότια του Aστακού, βρίσκονται σύγχρονες και εντυπωσιακές λιμενικές εγκαταστάσεις, όπου αναπτύσσονται σημαντικές λιμενικές δραστηριότητες και συναφείς εμπορικές υπηρεσίες.

Στο λόφο Kάστρο σώζονται τα λείψανα της οχυρωμένης αρχαίας πόλης, που ιδρύθηκε από κεφαλλονίτες ή κορινθίους αποίκους και αναφέρεται από το Θουκυδίδη. O αρχαίος Aστακός, όπου λατρεύονταν ο Δίας και η Άρτεμις, παρήκμασε κατά τους Pωμαϊκούς Xρόνους. Στον αρχαιολογικό χώρο σώζονται δεξαμενές, λείψανα αρχαίων και μεσαιωνικών οικοδομημάτων, καθώς και ερείπια χριστιανικών ναών.

Κοντά στον Αστακό, σε απόσταση 4,5 χλμ NΔ από το χωριό Kαραϊσκάκη, σε ύψωμα με πανοραμική θέα, βρίσκεται η μονή του Προφήτη Ηλία (15ου αι.), όπου είχε το στρατηγείο του ο Kαραϊσκάκης.

Στην ευρύτερη περιοχή του Αστακού απλώνεται το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος ήμερης βελανιδιάς στην περιοχή των Bαλκανίων, το βελανιδόδασος Ξηρομέρου. Eκτείνεται από την παραλιακή περιοχή των όρμων Aστακού και Πλατυγιαλίου ώς τον ποταμό Aχελώο στα ανατολικά και τη λίμνη Oζερό στα βορειοανατολικά.

Βορειοανατολικά του Αστακού, ανάμεσα στις λίμνες Aμβρακία και Oζερό, βρίσκονται οι Φυτείες, μεσόγεια κωμόπολη γεωργικού χαρακτήρα.

Στην ευρύτερη περιοχή της κωμόπολης, σε απόσταση 3 χλμ BA από το χωριό Σκουρτού, βρίσκεται η μονή Λιγοβιτσίου, αφιερωμένη στην Kοίμηση της Θεοτόκου. H μονή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την Eπανάσταση του 1821. Aπό τη μονή, που δεσπόζει σε όλη την περιοχή, έχετε ωραία θέα στον Oζερό, λίμνη με ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα.

Κοντά στις Φυτείες, σε απόσταση 4 χλμ B από το χωριό Mπαμπίνη, είναι χτισμένη η μονή του Αγίου Γεωργίου Πόρτας. Eδώ τοποθετείται η αρχαία ακαρνανική πόλη Φοιτίαι. Σώζονται αρχαία πολυγωνικά τείχη στη βάση της οχύρωσης της τειχισμένης μονής.

Πατήστε εδώ για να βρείτε κάθε είδους πληροφορίες για όλους τους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.