Παλιότερα σπάνια έβλεπες καναρίνι σε κλουβί.
Τα γαρδέλια -μικρά άγρια πουλιά-μέσα σε κλουβί ,αναλάμβαναν το χαρούμενο ξύπνημα.
Το γλυκό κελάηδημά τους…. τους αντάξιο του καναρινιού.
Έφηβοι-συνήθως αγόρια- επιδίδονταν στο κυνήγι γαρδελιών ή άλλων πουλιών.
Πώς; Με  ξώβεργες και “πλακοπάγιδες”.


Οι “πλακοπάγιδες”,ήταν ένας τρόπος παγίδας του πουλιού .Μια μικρή πλάκα στημένη διαγώνια και στηριζόμενη σε μια ανθεκτική μικρή βέργα,η οποία  ήταν δεμένη στο κέντρο της με μακρύ λεπτό  σχοινί.
Κάτω από την πλάκα τοποθετούνταν το δόλωμα και ο κυνηγός παρακολουθούσε υπομονετικά πιο πέρα την παγίδα.Όταν ένα πουλί -συνήθως σπουργίτι -πήγαινε κάτω  από την πλάκα,ο κυνηγός τραβούσε απότομα το σχοινί και το πουλάκι παγιδεύονταν ζωντανό.
(Τα σπουργίτια τα έκαναν  σούπα ή ψητά).
Σπουργίτια κυνηγούσαν και με σφεντόνα (“λαστιχέρα”).
Με τις ξώβεργες συνήθως έπιαναν τα γαρδέλια ,καρδερίνες κ.λ.π.
Έλιωναν κρεπ (μπεζ λάστιχο από σόλες παπουτσιών) και μ’ αυτό κάλυπταν μικρές βέργες( περίπου 20 εκ. από  σκληρά ποώδη φυτά )σαν καλάμια και στη συνέχεια τα στερέωναν  πάνω στα αγκάθια κλάρας από αγραπιδιά (άγρια αχλαδιά).
Τα γαρδέλια πήγαιναν πάνω και… κόλλαγαν…έτσι παγιδεύονταν ….
Μερικοί έκαναν εμπόριο των  γαρδελιών αφού και σήμερα τα συναντάμε σε καταστήματα ωδικών πτηνών.
Άλλοι ,παρακολουθούσαν τα γαρδέλια από τις φωλιές τους ,συνήθως τις έφτιαχναν μέσα σε δέντρα με πυκνό φύλλωμα όπως τα κυπαρρίσια.
Όταν έκαναν το πρώτο δειλό τους πέταγμα …οι υπομονετικοί  ”παρακολουθητές” τα έπαιρναν. ως τρόπαιο….
Όλα αυτά γίνονταν παλιά…όταν τα χωριά μας έσφυζαν από ζωή…όταν  οι αλάνες ήταν γεμάτες…όταν το δασύλλιο ασφυκτιούσε από παιδιά… ,χωρίς internet,χωρίς αμέτρητα κανάλια που στην ουσία δεν έχουν κάτι ενδιαφέρον…όταν οι φίλοι  ήταν δίπλα σου κ όχι σε κάποιο chat….όταν όλα ήταν… πιο απλά.
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι.Γνώμη μου…τα πουλιά γεννήθηκαν για να ζουν και να πετάνε ελεύθερα…δεν τους ταιριάζει η φυλακή…το τραγούδι ‘οτα είναι ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον… είναι πιο όμορφο…πιο γλυκό…

http://xiromeritissa.wordpress.com/