“Κατμάρ”

Το κατιμάρι, είναι ένα είδος μπακλαβά, με χειροποίητο φύλλο και ψημένο στα κάρβουνα πάνω σε πυροστιά. Την καθαρά Δευτέρα και...



Το κατιμάρι, είναι ένα είδος μπακλαβά, με χειροποίητο φύλλο και ψημένο στα κάρβουνα πάνω σε πυροστιά.



Την καθαρά Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής το νηστίσιμο αυτο γλυκο είχε την τιμητική του, και στις Φυτειες 


Το Κατμάρ ειναι σχετικκα ευκολο στην παρασκευή του.



Σήμερα,μερικές το ψήνουν ακόμα στη φωτιά,όσες έχουν τζάκι.

Εναλλακτικά ψήνεται στην κουζίνα.



Υλικά

για ταψί Νο 32

Για τα φύλλα

1  μέτριο φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό
2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
1 1/2 κουτ.γλυκού αλάτι ψιλό
Αλεύρι όσο πάρει,περίπου 1/2 κιλό και μισό για το άνοιγμα

1/2  φλυτζάνι ελαιόλαδο για επάλειψη

Για τη γέμιση

1 ποτήρι του νερού αμύγδαλα χοντροκομμένα
1 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα
1 κουτ.σούπας κανέλλα τριμμένη
1/2 κουτ.γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
90 γρ.φρυγανιά τριμμένη
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1/2 ποτήρι σουσάμι
και επιπλέον 2 κουτ.σούπας,για το πασπάλισμα.

Για το σιρόπι

4 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη



Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα κι αφήνουμε,να ξεκουραστεί( δές,φύλλα για πίτα).
Σε μια μικρή λεκάνη,ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης καλά.
Ανοίγουμε ένα ένα τα μπαλάκια ζύμης σε λεπτά,μεγάλα φύλλα.
Κόβουμε σε 4 λωρίδες.
Μ ένα κουτάλι της σούπας,ρίχνουμε μπόλικο μείγμα ,περίπου 4-5 κουταλιές,αποφεύγοντας τις άκρες.
Τυλίγουμε κάθε λωρίδα,σε ρολό όχι πολύ σφιχτό ,γυρίζοντας τις άκρες προς τα μέσα.
Κολλάμε τις άκρες με λίγο νερό.
Τυλίγουμε το ρολό σαν σαλιγκάρι και το τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί.
Μη σας ανησυχεί που φαίνονται λεπτά,θα διπλασιαστούν με το σιρόπι.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία ,με τα υπόλοιπα φύλλα -λωρίδες-γέμιση-ρολά- ταψί.Τα ρολά,τα στριμώχνουμε,ώστε να μη μένουν κενά.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Τα ρολά τα βάζουμε και ευθεία σε ορθογώνιο ταψί.
Περιχύνουμε τα ρολά με το λάδι και ψήνουμε στους 200 πάνω-κάτω αντίσταση για μία ώρα περίπου (ή 180 με αέρα).
Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά,αφού πάρει βράση,σε μέτρια φωτιά.
Περιχύνουμε προσεχτικά το κατιμάρι.
Σκεπάζουμε με την πλαστήρα,ή ένα άλλο ταψί.
Κρύο σιρόπι- καυτό γλυκό
Κρύο γλυκό- βραστό σιρόπι.

Καλή επιτυχία  



Φωτος από Ξηρομερίτισσα 
3/random/post-list
3/Ταξίδια/grid-small
Name

Business,35,crime,16,efxes,18,photos,29,POLITICS,31,Αθλητικά,17,Απεβίωσαν,71,Εκκλησιαστικά,10,ΙΣΤΟΡΙΑ,89,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,33,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,54,Ταξίδια,25,ΦΥΤΕΙΕΣ,433,ΦΥΤΕΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ,8,
ltr
item
Kαλώς ορίσατε: “Κατμάρ”
“Κατμάρ”
https://1.bp.blogspot.com/-sD94KU-EXxE/WohB9XxrmgI/AAAAAAAASZY/UGV5Km2PoK0qha7QhlSZzIIGfjiLx0y3wCLcBGAs/s640/IMG_4098.JPG
https://1.bp.blogspot.com/-sD94KU-EXxE/WohB9XxrmgI/AAAAAAAASZY/UGV5Km2PoK0qha7QhlSZzIIGfjiLx0y3wCLcBGAs/s72-c/IMG_4098.JPG
Kαλώς ορίσατε
https://www.fities.gr/2018/02/blog-post_17.html
https://www.fities.gr/
https://www.fities.gr/
https://www.fities.gr/2018/02/blog-post_17.html
true
2591352740249044060
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy