Μας γραφει λοιπόν στο "φατσοβιβλιο" ο αγαπητός Παληγεώργος Γεώργιος....

"Άντε τώρα να καταλάβεις τι είναι αυτό το αξιοπερίεργο εξάρτημα, να μάθεις να το χειρίζεσαι χωρίς λάθος και να το προφυλάσσεις απ' τη φθορά... Κι όμως οι μαγικές υφάντρες απ' τα μικράτα τους το μάθαιναν εύκολα και γλήγορα... Για να ιδούμε, σήμερα, πόσες λυγερές ξέρουνε να μας πουν, πως το λένε και πως χρησιμοποιείται;"

Και οι απαντήσεις βεβαια δεν άργησαν να έρθουν και όχι μονο απλά ότι αυτό είναι "Τα μτάρια ταργαλιού " αλλα και με λεπτομέρειες.

Να λοιπόν η απάντηση.

Evaggelia Papadimitriou : Αυτά είναι τα "μτάρια" Γιώργο! Μας είχε δυο κόρες η μάνα μου και ήταν ο καημός της πως θα φτιάξει την προίκα μας. Έτσι έμαθα τα χτένια, τα διασίδια και τα μτιάρια... καθόμασταν με τη μάνα μου απέναντι η μία στην άλλη, βάζαμε τα μτάρια ανάμεσά μας (ήταν πάντοτε δύο) και περνούσαμε το στιμόνι με μια λεπτή βελόνα ή με τα δάχτυλα με έναν τρόπο σχεδόν τελετουργικό. Όταν τοποθετούσαμε το διασίδ στον αργαλειό, αυτά τα μτάρια συνδέονταν με δύο τριχιές τις οποίες η μάνα μου ωθούσε με τα πόδια της και ανεβοκατέβαιναν τα μτάρια, ρυθμίζοντας το στιμώνι και "πλέκοντας" το διασίδ. Αν δεν το ζήσει δεν είναι εύκολο να τα καταλάβει κανείς.