Η Βάσω Σαλτογιάννη κατάγεται απο τις Φυτείες Ξηρομέρου, ασχολείται επαγγελματικά με το δημοτικό τραγούδι τα τελευταία χρόνια και την έχουμε δεί τα καλοκαίρια σε πολλά πανηγύρια στην περιοχή μας και αλλού. Αγαπάει την παράδοση και προτρέπει τον κόσμο να την στηρίζει. Η Χρύσα Σπαή συναντήθηκε μαζί της στον φιλόξενο χώρο του ΑΘΩΣ ΚΑΦΕ στην Αγία Τριάδα Αγρινίου και μίλησε μαζί της για τους αναγνώστες του AgrinioBestOf.gr


Από πότε τραγουδάτε επαγγελματικά;
Επαγγελματικά ασχολούμαι τρία χρόνια. Από μικρή μου άρεσε το τραγούδι. Ξεκίνησα από το χωριό μου τις Φυτείες. Συγκεκριμενα την πρώτη μου εμφάνιση την έκανα στην Κουβαρά.
Εχετε κάνει κάποιες σπουδές πάνω στο τραγούδι;
Εχω κάνει σπουδές Βυζαντινής Μουσικής καθώς και ορθοφωνίας. Αλλά κατά κύριο λόγο θεωρούμαι αυτοδίδακτη. Στην οικογενειά μου τραγουδάνε πολύ καλά ο μπαμπάς μου και ο παππούς μου, όχι επαγγελματικά βέβαια. Από εκεί πήρα κάποιες αρχές, αλλά με πολύ δουλειά, πολύ  μεράκι και με το πολύ καλό μουσικό αυτί που έχω (κατά ομολογία συναδέλφων) μπόρεσα και μπορώ να σταθώ επάξια στον επαγγελματικό χώρο του Δημοτικού τραγουδιού.
images 14
Γιατί ασχολήθηκες με το Δημοτικό τραγούδι;
Βασικά αγαπώ όλα τα είδη μουσικής, δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο είδος που ξεχωρίζω, όμως το δημοτικό τραγούδι μου αρέσει και με εκφράζει πιο πολύ. Βέβαια έχω στο ρεπερτοριό μου και πολλά λαικοδημοτικά εκτός των παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών.
Τι πιστεύεις; Αντέχει το δημοτικό τραγούδι στον χρόνο;
Αν και έχει μεταλλαχθεί λίγο σύμφωνα με την μόδα και τις ανάγκες της εποχής, δηλαδή έχει γίνει λαιοκοδημοτικό για να μπορέσει να φέρει την νεολαία πιο κοντά, οφείλω να πώ ότι τα τελευταία χρόνια βλέπω μια στροφή προς το αμιγώς παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι. Ο κόσμος ζητάει ξανά παραγγελίες με το κλασσικό δημοτικό. Ετσι έρχεται και η νεολαία πιο κοντά με το παραδοσιακό.
images vs 01
Για να χορέψει κάποιος σε ένα πανηγύρι, πληρώνει κάποιο αντίτιμο;
Στις περισσότερες φορές όχι. Η πίστα είναι ελέυθερη. Σε μερικά χωριά βέβαια κρατάνε ακόμα την σειρά χορού. Αλλά όπως είπαμε τις περισσότερες φορές όταν μας ζητάει κάποιος ένα συγκεκριμένο τραγούδι, εμείς το παίζουμε και όποιος θέλει ανεβαίνει και το χορέυει.
Πού εμφανίστηκες φέτος το καλοκαίρι;
Το καλοκαίρι φέτος ήταν πολύ δυνατό για μένα. Είδα πολύ περισσότερο κόσμο σε όλα τα πανηγύρια που εμφανίστηκα, κάτι που με χαροποίησε ιδιαίτερα. Υπήρξαν επίσης πολύ περισσότερες δουλειές για μας. Οι περιοχές που κινήθηκα ήταν: Ευρυτανία, Αρτα, Αιτωλοακαρνανία, Καρδίτσα, Λαμία, Φωκίδα.
images 05
images 04
Εχεις εκδόσει κάποια τραγούδια;
Εχω εκδόσει δύο τραγούδια, σε στίχους του Κώστα Ναούμη και τα δύο. Η μουσική στο ένα που έχει τον τίτλο «Καμπάνες» είναι του Βαλάντη Θεοδωρόπουλου και στο δεύτερο με τον τίτλο «Είσαι ότι νάναι» στίχοι και μουσική είναι του Κώστα Ναούμη. Για το δεύτερο έχω και βιντεοκλίπ, το οποίο γυρίστηκε στην περιοχή μας, συγκεκριμένα στο CORALI CLUΒ, το οποίο ευχαριστούμε και δημόσια, και ήταν κάτι που άρεσε σε πολύ κόσμο.
Ετοιμάζεις κάτι νέο στον χώρο της δισκογραφίας;
Ναι. Από τον Οκτώβριο ξεκινάω ένα CD με 12 τραγούδια, επανεκτελέσεις σε κάποια αλλά και μερικά καινούργια. Ευελπιστώ να είναι έτοιμο μέχρι τα Χριστούγεννα. Το CD βοηθάει τον καλλιτέχνη γιατί σύμφωνα με τον συνάδελφο Κώστα Πίτσιο είναι η ταυτότητα του τραγουδιστή. Με αυτό θα σε γνωρίσει ο κόσμος, αυτό θα παίξει ενας DJ και με αυτό θα συστηθείς σε κάποια νέα δουλειά.  
Πως τα προλαβάινεις όλα αυτά ; καθότι είσαι και επαγγελματίας λογίστρια αλλά και μαμά με δύο παιδιά.
Όταν αγαπάς κάτι βρίσκεις χρόνο για να το κάνεις. Το τραγούδι το αγαπώ πραγματικά και το κάνω με χαρά. Την λογιστική δουλειά βέβαια την κάνω γιατί από μόνο του το τραγούδι δεν μπορεί να μου καλύψει όλα τα έξοδα.

images 12
Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας
Να έχουμε καλό χειμώνα, υγέια, αγάπη, ευτυχία. Προτρέπω τον κόσμο να πηγαίνει στα πανηγύρια συντηρώντας με την συμμετοχή του την παραδοσή μας.
images 01
images vs 03
images vs 04
images 02
images vs 05
images 06
Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr