Τα άγρια άλογα έχουν γίνει στόχος των λαθροκυνηγών που τα κυνηγούν για να τα αιχμαλωτίσουν. Φωτογραφία: Γιάννης Γιαννακόπουλος

Οι πλαγιές του Πεταλά Αιτωλοακαρνανίας, βόρεια του Αγρινίου, είναι γεμάτες από αγέλες άγριων αλόγων. Ο έμπειρος εικονολήπτης από το Αγρίνιο, Γιάννης Γιαννακόπουλος, απαθανάτισε τα εντυπωσιακά ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον.


Οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι ο συνολικός αριθμός τους ξεπερνά τα 500 και είναι μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ελεύθερων αλόγων στην Ευρώπη.

Στην πραγματικότητα τα άλογα αυτά «οργανώθηκαν» σε αγέλες μόλις τον τελευταίο αιώνα, προκειμένου να επιβιώσουν.

Οι πρόγονοί τους ζούσαν στη Λεπενού και στα περίχωρα του Αγρινίου και ήταν απαραίτητα στους κατοίκους για τις μεταφορές και τις αγροτικές εργασίες. Με την «εισβολή» των νέων μέσων μεταφοράς και της μηχανοκίνησης, οι ιδιοκτήτες τους άρχισαν σταδιακά να τα εγκαταλείπουν. Τα άγρια άλογα του Πεταλά στην περιοχή της Λεπενούς κινούνται σε αγέλες των 20-25.

                                  Φωτογραφία: Γιάννης Γιαννακόπουλος

Έτσι, τα άλλοτε ήμερα ζώα βρέθηκαν ελεύθερα κι «ασέλωτα» στις απότομες πλαγιές του βουνού. Τα άγρια ένστικτα δεν άργησαν να επανέλθουν καθώς στο δάσος υπήρχαν πολλοί κίνδυνοι από τους οποίους έπρεπε να προστατευτούν. Σε μία έκταση τριακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων, που απλώνεται στα όρια των Δήμων Στράτου, Αμφιλοχίας και Ινάχου, παραμόνευαν λύκοι, αγριογούρουνα, αλεπούδες, ζαρκάδια.

Τα άλογα άρχισαν να μαζεύονται σε κοπάδια των 20 και να κινούνται μαζί. Όποτε διαισθάνονταν κίνδυνο, σχημάτιζαν κύκλους και έδιωχναν τους παρείσακτους. Με τα χρόνια, ο βασικός τους εχθρός, οι λύκοι, ελαττωνόταν, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός των άγριων αλόγων να αυξηθεί ραγδαία. Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα σημερινά άλογα δεν μοιάζουν καθόλου με εκείνα της αρχαιότητας.


Τι απέγιναν οι αρχικές ράτσες. Διεθνής επιστημονική έρευνα Σήμερα, έχουν να αντιμετωπίσουν έναν νέο, πιο απειλητικό εχθρό: τον άνθρωπο. Παρότι η προσέγγισή τους είναι αρκετά δύσκολη, υπάρχουν αρκετοί που προσπαθούν να τα αιχμαλωτίσουν. Πρόκειται είτε για ασυνείδητους χωρικούς, που θέλουν ένα σπάνιο κατοικίδιο, είτε για σπείρες που κάνουν λαθρεμπόριο, εξάγοντάς τα κυρίως στην Ιταλία. Εκεί οδηγούνται σε σφαγεία και καταλήγουν να γίνουν κρέας σε κονσέρβες. Τα άγρια άλογα έχουν γίνει στόχος των λαθροκυνηγών που τα κυνηγούν για να τα αιχμαλωτίσουν.


Τα τελευταία χρόνια, οι δημότες προσπαθούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για να γίνουν έργα υποδομής -φυσικά πάρκα, παρατηρητήριο, ειδικές μελέτες οδοποιίας- και το σπάνιο είδος να προστατευτεί. Άλλωστε, τα άγρια άλογα του Πεταλά δεν αφορούν μόνο την περιοχή του Δήμου, αλλά αποτελούν ένα βασικό στοιχείο της Ελληνικής πανίδας, που απειλείται.
Τα άγρια άλογα που βρίσκονται στην  περιοχή της Λεπενούς, στο βουνό Πεταλάς ή Θύαμος πέφτουν "θύματα" λαθρεμπορίου της ιταλικής μαφίας που σε συνεργασία με ελληνικές σπείρες τα αιχμαλωτίζουν και τα μεταφέρουν σε σφαγεία της Ιταλίας για να καταλήξουν σε κάποια κονσέρβα.
Σύμφωνα με καταγγελίες, "λαθροκυνηγοί" παγιδεύουν τα άγρια άλογα στις πηγές της Περγαντής όταν διψασμένα κατεβαίνουν να πιούν νερό, τα αιχμαλωτίζουν με λάσο και μέχρι να πιάσουν έναν ικανοποιητικό αριθμό ζώων, τους δένουν τα μπροστινά πόδια για να τα ακινητοποιήσουν, ώστε αργότερα να τα πουλήσουν στο χονδρέμπορο.

Οι λαθρέμποροι δρουν ανενόχλητοι και συνήθως μένουν ατιμώρητοι, αφού είναι ενδεικτικό πως τα τελευταία έξι χρόνια έχει σχηματιστεί δικογραφία στην Αμφιλοχία μόνο σε βάρος ενός άνδρα, ο οποίος είχε για ορμητήριό του την Άρτα.
Ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών (ΕΣΠΙκαταγγέλλει  ότι τα τελευταία χρόνια η λαθραία διακίνηση αλόγων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.  mixanitouxronou.gr
konstantinosdavanelos.blogspot.com