Το αυτοκίνητο άργησε κάπως να φθάσει στα μεροι μας. Θυμάμαι πιτσιρικάς λιγοστά ήταν τα IX δυο η τρία τα αγοραίο, τα υπόλοιπα τρακτέρ μάρκας IMT και John Deer. Αλλα αυτό που μου έχει μείνει στο μυαλό είναι αυτά τα τρία αγροτικα αυτοκίνητα με τα οποια  μεγαλώσαμε μαζί τους στο χωριο.



Με αυτά μάθαμε πολλοί από εμάς τους νεότερους εκείνα τα χρονια να οδηγούμε. Θυμάμαι που σπάζαμε τις πλέον μαζεμένες ρίζες καπνού μέσα στα χωράφια και κάναμε δρόμους με στροφές και parking έτσι ώστε οι γονείς μας να μας μάθουν τους κανόνες οδήγησης με αυτό τον τρόπο. 


Κλιματισμό δεν είχε κανένα από αυτά.  Είχαν όμως θέρμανση την οποια σαν παιδιά δεν ξέραμε καν να την χρησιμοποιούμε και όταν μπαίναμε μέσα, μούσκεμα από την δροσιά στα καπνα, παγώναμε χωρίς να ξέρουμε να ανάψουμε την ζεστη. Τα παράθυρα θάμπωναν αλλα και πάλι δεν ξέραμε να βάλουμε πάνω τον αυτόματο καθαρισμό αλλα η μάνα μας είχε ένα πανάκι έτοιμο και έτσι τα σκουπίζαμε από μέσα.



Σε πολλά από αυτά οι γονείς μας, έβαζαν κάγκελα στην καρότσα έτσι ώστε να μπορούν να φορτώνουν πιο πολλά "χεραμια" καπνού, η "βαντακια" αλλα και σωλήνες για το πότισμα του καπνού. 

 
1978 Toyota Hilux

Ξεκινάω με το αγαπημένο μου, μιας και ήταν και αυτό που οδηγούσε ο πατέρας μου.  

1978 Toyota Hilux, με κιβώτιο τεσσάρων ταχυτήτων, κόκκινο με κοντή καρότσα.  Φυσικά δεν είχε κίνηση στους 4 τροχους μιας και τότε ήταν πανάκριβα η σχεδόν αδύνατον να βρείς 4X4.

1979 Mazda 

Πιο μικρό αλλα ομορφούλικο ήταν και το Mazda(ακη) του 1979. Ο θείος μου είχε ένα τέτοιο, 4 ταχύτητες, αλλα λόγο μεγέθους ποιο γρήγορο από το Toyota του πατέρα μου.

1978 Datsun (Nissan) 

Έπειτα είχαμε και το Nissan (ακη) η αλλιώς Datsun το τότε ιδανικό sport αυτοκίνητο. Θυμάμαι τον γείτονα στον κάμπο που με πήγαινε βόλτες στην Αμφιλοχια με ένα τέτοιο και έκανε zoom περνώντας από την Κουβαρα και μετά από το Ρίβιο, παίζοντας καλοκαιρινά τραγούδια από το κασετοφωνάκι που είχε. Ξεχωριστό αυτό μιας και το Toyota αλλα και το Mazda ειχαν μονο ραδιο μεσαίων κυμάτων. 

1978 Subaru Brat

Μιας και θυμηθήκαμε αυτά τα τρία θρυλικά αγροτικά αυτοκίνητα που μεγάλωσαν ολόκληρες γενεές στο χωριο μας, κλείνουμε με ένα bonus, ποιος θυμάται και αυτό το Subaru αγροτικό εκείνης της εποχής. Κάποιος Παπαδατιώτης το είχε από όσο θυμάμαι και ένας από την Στάνο επίσης. Μας φαίνονταν τότε, στα παιδικά μας ματια, ως το Super Αυτοκίνητο και άπιαστο όνειρο.