Στον τόπο μας, η παράδοση είναι πάντοτε γενναιόδωρη σε φαγητά και γλυκά, και τα Χριστούγεννα ειδικά τα τραπεζομάντηλα γεμίζουν μέλι, σιρόπι και ζάχαρη άχνη με το παραπάνω. Αυτή είναι η ανταμοιβή του ζαχαροπλάστη του σπιτιού. Μετράει την απόλαυση των συνδαιτυμόνων με τους λεκέδες.

Μελομακάρονα:


Από την αρχαιότητα υπήρχε η συνήθεια των «μειλίχιων προσφορών» προς τους δαίμονες και τους θεούς του Άδη. Αυτό γινόταν για να τους εξευμενίσουν και να αλλάξουν  την τύχη ώστε να είναι ευνοϊκή όλο το χρόνο.
Οι προσφορές αυτές ήταν όπως ακριβώς τα μελομακάρονα σήμερα.

Δίπλες:


Πρόκειται για γλυκίσματα που αναπαριστούν το «δίπλωμα» του Χριστού, μέσα στα σπάργανά του. Ένα από τα πιο νόστιμα, παραδοσιακά, εθιμικά γλυκά μας, το οποίο σε πολλά μέρη απολαμβάνουν και πέραν των Χριστουγέννων.

Οι κουραμπιέδες:


Αφράτοι κουραμπιέδες που κάνουν τα παιδιά να λατρεύουν τις γιορτές, λευκοί σαν τις χιονισμένες βουνοκορφές. Το κατάλευκο παραδοσιακό γλυκό της Ελλάδας που σηματοδοτεί τις γιορτές των Χριστουγέννων έχει φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο. Βουτυράτοι με το τραγανό αμύγδαλο να δίνει μια μοναδική υφή και γεύση. Όπου και να στρωθούν εντυπωσιάζουν και ομορφαίνουν το μέρος .

Ραβανί:Είναι ίσως  το πιο γνωστό γλυκό του Ξηρομέρου. Μιλάμε φυσικά για την παραδοσιακή ραβανί(ρεβανί). Η ρεβανί(ριβανί) είναι ένα νηστίσιμο γλυκό που το φτιάχνουν ακόμα σε όλα τα χωριά του Ξηρομέρου. Πρόκειται για  ένα είδος χαλβά,που ψήνεται. Τα τρία κύρια υλικά του είναι το λάδι, το μέλι και το αλεύρι. Για εσάς που δεν το έχετε δοκιμάσει σας το συστήνουμε ανεπιφύλαχτα!

Στο Xριστουγεννιάτικο τραπέζι μας, ή σε μόνιμα κοινή θέα (και πρόσβαση) στο σαλόνι, θα εναποθέσουμε τις πλούσιες πιατέλες με τα γλυκά των Χριστουγέννων, για να προσφέρουμε σε φίλους που μας επισκέπτονται, για τα δείπνα που θα οργανώσουμε, ή «για το καλό», απλά!

Με πληροφορίες από: ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗ