Το φυντάνι στη βραιά

Φεβρουάριος πια και του Αγίου Χαραλάμπους ξεκινάει το κλώσιμο του φυντανιού.
Δεν περνάει καλά-καλά ο χειμώνας και στο χωριά άρχιζαν οι πρώτες εργασίες του καπνού. 

Αν δε λογαριάσουμε και το κλώσιμο του φυντανόσπορου,οι σχετικές δουλειές άρχιζαν πολύ νωρίτερα. 
Ήταν πάντως βασικής σημασίας οι προετοιμασίες αυτές , γιατί το καλό φυντάνι είναι που εγγυάται σε μεγάλο βαθμό το καλό φύτεμα και στη συνέχεια την παραγωγή του καπνού. 


Η διαδικασία για τον καπνό άρχιζε στην περιοχή μας περίπου στα τέλη του Γενάρη, εκεί κοντά στις Αλκυονίδες μέρες με το σκάψιμο( σήκωμα) στις βράες και την επεξεργασία( κλώσιμο)  του σπόρου. Αφού γινόταν η σωστή επεξεργασία στο σπόρο αλλά και στο χώμα της βραιάς  στη συνέχεια σπέρνονταν εκεί στα μέσα περίπου του Φλεβάρη.


Παλιά το σκέπαζαν για προστασία από την παγωνιά με διάφορα κλαριά και στα πιο κοντινά χρόνια με ειδικό νάιλον διαμορφωμένο ως ένα μικρό τολ. Παράλληλα προετοίμαζαν τα χωράφια οργώνοντας τα δυο και τρείς φορές, ώσπου να μεγαλώσει το φυντάνι για να μπορέσουν να το φυτρώσουν ρίζα- ρίζα στο χωράφι, μια διαδικασία επίπονη και κουραστική αλλά και κάποιες φορές αποτυχημένη, λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν. 

Όλη αυτή η προσπάθεια διαρκούσε μέχρι τέλος Μαΐου. Όταν πλέον ο καπνός άρχιζε στο χωράφι να μεγαλώνει άρχιζε το σκάλισμα ανάμεσα στις ρίζες αλλά και το ξεχορτάριασμα για να μπορέσει η ρίζα και τα φύλλα της να έχουν μεγαλύτερη και πιο γρήγορη ανάπτυξη. 

Πηγή πληροφοριών: agriniopress.gr & anamnisisethima.blogspot.com