ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Βασ. ΠΑΛΗΓΕΩΡΓΟΣ

Ο Ευάγγελος εφυγε από τη ζωή στις 12-8-2019 , υπηρέτησε ως Αγροφύλακας από τη δεκαετία του '50 έως τα μέσα της δεκαετίας του '80. Ξεκίνησε την υπηρεσία του στην Μπαμπίνη Ξηρομέρου Αιτ/νίας και έπειτα υπηρέτησε στο χωριό Μαχαλάς (Φυτείες) Ξηρομέρου έως τη συνταξιοδότησή του. (πηγη)

Ο αγροφύλακας που παλιότερα ονομαζόταν και Δραγάτης ήταν ο χωροφύλακας του χωριού! Ανήκε στο Σώμα της Αγροφυλακής που ιδρύθηκε το 1836 με σκοπό την διαφύλαξη και προστασία των αγροτικών και δασικών εκτάσεων και να αποτρέπει αγροτικά αδικήματα.


Ο δραγάτης ηταν πάντα εποχιακός και σκοπός του ήταν η φύλαξη των αμπελιών την περίοδο της ωρίμανσης των σταφυλιών και μόνο. Η πληρωμή του γινόταν από την κοινότητα ή τους κατοίκους αμπελιών. Σε διάφορα περίοπτα σημεία ο δραγάτης έστηνε τα παρατηρητήρια του, τις «δραγασιές» όπως τις έλεγαν, που ήταν συνήθως πάνω σε ψηλά δέντρα ή τις έστηνε ο ίδιος πάνω σε 4 ψηλές κολώνες από ξύλο για να έχει τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής.
Ο δραγάτης οπλοφορούσε πάντα και συνήθως είχε μαζί του και ένα ζαγάρι (σκυλί) να διώχνει τις αλεπούδες, τις νυφίτσες, τις κουρούνες και άλλα είδη πτηνών και ζώων που έτρωγαν τα σταφύλια όταν άρχιζαν να μαντεύουν (ροδίζουν). Τότε έριχνε και καμία τουφεκιά για το φόβο των κλεφτών και των άγριων πουλιών που κατά κύματα κατέβαιναν για να φάνε τις ώριμες ρώγες.


Οι αγροφύλακες φορούσαν ειδική στολή με καπέλο που είχε το σήμα της αγροφυλακής. Είχαν ακόμα και άδεια οπλοφορίας Ο κάθε Αγροφύλακας συγκέντρωνε αρκετές εξουσίες κατά των παραβατών, σύμφωνα με τους αγρονομικούς νόμους που υπήρχανε.Ο αγροφύλακας ήταν υποχρεωμένος να γυρίζει όλη τη μέρα στα χωράφια και να ελέγχει να μη γίνονται αγροτικά αδικήματα. Δεν είχαν ωράριο, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, ήταν πάντα στο καθήκον.

Πάντοτε γυρνούσε μέσα στις περιβόλια. Στ αμπέλια, η στα χωράφια ,είτε με τα πόδια ή καβάλα στο άλογό του ή τον γαϊδαράκο του. Ήταν το άγρυπνο μάτι του χωριού, ήταν αδύνατον να κάνεις κάτι στα περιβόλια ή τον κάμπο και να μην εμφανιστεί ως διά μαγείας ο αγροφύλακας, η σφυρίχτρα του ακουγόταν σε όλο τον κάμπο! Δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει κάτι και να μην το ξέρει ο αγροφύλακας.


Για πολλά πολλά χρόνια οι αγροφύλακες υπήρξανε θεματοφύλακες της περιουσίας των πατεράδων και παππούδων μας.

Πάντως ο παλιός αγροφύλακας …πήρε σύνταξη! ,,, δεν υπάρχει πια, παρά μόνον σε φωτογραφίες και στην μνήμη αυτών που τους ζήσανε στην περίοδο εκείνη!

Πηγη: nikos pappas paradosi