"Το κέντημα είναι γλεντησμα και η ρόκα είναι σεργιάνι και αυτός ο έρημος αργαλειός είναι σκλαβιά μεγάλη" αυτό μου το έλεγε η γιαγιούλα μου η Ουρανια όταν ύφαινε και εγώ την κοιτούσα.

Γλυκές παιδικες αναμνήσεις, ο αργαλειός στο μπαλκόνι και η μανούλα μου να υφαίνει και ο γηκος να μεγαλώνει!!!! 


Ενας κόμπος στο λαιμό, φερνοντας πίσω αυτές τις ζεστές κι αξεχαστες αναμνήσεις !!!!!!

Έχοντας το μόνο ενθύμιο από τα χεράκια της μανούλας μου χιλιάδες μίλια μακρυά, μια κουβέρτα (καραμελωτη ) αγγίζοντας την , αγγιζω τα κουρασμένα χέρια της.Ο αργαλειός αποτελείται από πολλά εξαρτήματα.

Στημόνι, Αντιά: , Κουρούνα, Ποταμίστρα, Χτένι, Ξυλόχτενο: , Μιτάρια, Μιτάρια: Καρούλια (καρέλια): Μασούρι:, Ποδαρικά-Πατήτρες.


Άλλα εξαρτήματα  βοηθητικά είναι η σαΐτα , τα καρούλια  για να ανοιγοκλείνουν τα μιτάρια και η μαγκάνη  η οποία τυλίγει στα μασούρια το νήμα του υφαδιού.Στα περισσότερα σπίτια του χωριού ο αργαλειός ήταν μόνιμα στημένος, κάτω από χαγιάτια (μπαλκόνια), στο κατώι δίπλα πάντα από παράθυρο και προσωρινά πολλές φορές στην άκρη του δωματίου στο σπίτι.
Τιμή μεγάλη και τρανή που’ ν’ αργαλειός στο σπίτι,
Το κάθε δόντι του κτενιού αξίζει μαργαρίτη.


Ο αργαλειός δεν έλειπε από κανένα σπίτι του χωριού τα παλιότερα χρόνια. ήταν το πιο πολύτιμο και απαραίτητο εργαλείο για την νοικοκυρά. Στον αργαλειό υφαίνανε την προίκα του κοριτσιού που αποτελούνταν κατά βάση από τα υφαντά της ,και όλα τα είδη ρουχισμού, κλινοσκεπασμάτων και ένα σωρό άλλα χρήσιμα, όπως βελέντζες, κιλίμια, φλοκάτες αλλά και κουρελούδες για τις ανάγκες του νοικοκυριού.


Το στήσιμο του αργαλειού δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της υφαντικής. Παλιά, αν και κάθε σπίτι είχε τον αργαλειό του, το στήσιμό του το αναλάμβαναν οι ειδικές κάθε χωριού! Έπρεπε λοιπόν να συναρμολογηθεί να στηθούν όλα τα εξαρτήματα του αργαλειού, να τοποθετηθεί το στημόνι, και να είναι έτοιμος για την ύφανση του υφαδιού.Όλα τα ρούχα του αργαλειού τα τοποθετούσαν σε στοίβες διπλωμένα κάθετα στο «γήκο» ή «γιούκο». Τακτικά τα έβγαζαν να αεριστούν στα μπαλκόνια και στα παλούκια ( ξύλινοι φράχτες).