Η οικονομία-απασχόληση των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Φυτειών

Οι κάτοικοι του Δήμου μας, εργατικοί και φιλοπρόοδοι τις μεταπολεμικές δεκαετίες, ραγδαία εξελίχθηκαν και με αιχμή την καπνοκαλλιέργεια αναπτύχθηκαν οικονομικά βελτιώνοντας τη ζωή τους.
Από την εποχή της καλλιέργειας των Τσεμπελιών μέχρι και τα Virginia. Οι κάτοικοι αυξάνουν τα εισοδήματά τους, εκσυγχρονίζονται, επενδύουν.
Οι Συνεταιρισμοί, οι ομάδες παραγωγών ανταποκρίνονται στο ρόλο τους και υποστηρίζουν την γεωργική παραγωγή φτάνοντας σε υψηλά επίπεδα και την στρεμματική καλλιέργεια και την ποσοτική παραγωγή.
Τελευταία χρονιά που καλλιεργήθηκαν καπνά ήταν το 2005. Η ολική αποδέσμευση του προϊόντος από την επιδότηση σύμφωνα με την νέα κοινή Αγροτική Πολιτική οδήγησε στο τέλος της καπνοκαλλιέργειας.
Κτηνοτροφία
Παράλληλα με την καπνοκαλλιέργεια αναπτύσσονταν όλα αυτά τα χρόνια η κτηνοτροφία, η οποία ήταν για πολλές οικογένειες κύριο ή δευτερεύων εισόδημα.  Η ύπαρξη πλούσιων λιβαδιών στο ημιορεινό μέρος (Δημοτικοί βοσκότοποι: 34Χ4 στρέμματα) του Δήμου αλλά και η δυνατότητα καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών στις αρδευόμενες εκτάσεις του Δήμου διευκολύνει την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Ήδη οι κινήσεις εκσυγχρονισμού των Στάβλων και των εγκαταστάσεων δίνουν μια εικόνα αισιοδοξίας στην περιοχή. Η συντριπτική πλειοψηφία της κτηνοτροφικής παραγωγής είναι αιγοπρόβατα και ακολουθούν χοιρινά αλλά δεν λείπουν οι φερέλπιδες προσπάθειες για πτηνοτροφία (κοτόπουλα, γαλοπούλες).
Δενδρώδεις καλλιέργειες
Ένα μεγάλο μέρος της γεωργικής γης καλύπτεται από ελιές. Αιωνόβιες κληρονομημένες απ' τις προηγούμενες γενιές που με κόπο εκχέρσωναν τα πιο δύσβατα σημεία “κεντρώνοντας” τις αγριλιές αλλά και εκατοντάδες στρέμματα νέων ελαιώνων, χαρακτηρίζουν το τοπίο του Δήμου μας. Η ένταξη σε προγράμματα βιοκαλλιεργειών ανανέωσε το ενδιαφέρον και την αξία αυτών των καλλιεργειών. Παράλληλα δεν λείπουν και οι μεμονωμένες προσπάθειες φιλοπρόοδων δημοτών μας για άλλες δενδροκαλλιέργειες, ακτινίδια, δαμασκηνιές, βερυκοκιές, πορτοκαλιές, αμπελώνες και εμπλουτίζουν την καλλιεργητική πραγματικότητα του Δήμου μας.
Κηπευτικά
Μπορεί να συρρικνώθηκε η παραγωγή τους τα χρόνια του θριάμβου της καπνοκαλλιέργειας αλλά ποτέ δεν εξέλειψαν ως επαγγελματική βιοποριστική δυνατότητα. Αντίθετα η καλλιέργεια τους μας υπενθύμιζε όλα αυτά τα χρόνια την δυνατότητα της περιοχής για παραγωγή υψηλής ποιότητας κηπευτικών (καρπούζια, πεπόνια, λαχανικά κ.ά.) Έτσι λοιπόν τα τελευταία χρόνια αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον από Δημότες για την ανάπτυξη τέτοιων καλλιεργειών φτάνοντας πέρα από τα ήδη δοκιμασμένα στη γη μας προϊόντα (καρπούζια κλπ.) σε πειραματικές καλλιέργειες οσπρίων αλλά και αρωματικών φυτών.
Αλιεία
Η ύπαρξη των Λιμνών Αμβρακίας και Οζερού δεν άφησε αδιάφορους τους κατοίκους ως προς την απασχόλησή των με την αλιεία. Κρίνεται απαραίτητο να τονισθεί ότι δεν έχουν γίνει ιδιαίτερες προσπάθειες για την αξιοποίηση αυτού του αλιευτικού πλούτου ούτε ως προς το επίπεδο συστηματικής ιχθυοκαλλιέργειας, ούτε ως προς το επίπεδο οργανωμένης διάθεσης στις κοντινές αγορές αν και είδη όπως η δρομίτσα, τα κυπρίνια και τελευταία τα κεφάλια είναι “κατοχυρωμένα” στις διατροφικές συνήθειες μεγάλου μέρους των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας.
Κατά καιρούς ιδρύθηκαν Αλιευτικοί Συνεταιρισμοί για την Αμβρακία, σήμερα όμως είναι ανενεργοί. Αρκετοί αλιείς και ντόπιοι και από άλλα μέρη ρίχνουν δίχτυα και πλανόδιοι ψαράδες διαθέτουν τα νόστιμα ψάρια κυρίως στα γύρω χωριά. Πιο δραστήριος και ενεργός παρουσιάζεται ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Φυτειών που πέρα απ' τη στήριξη των μελών του επιδιώκει τον εμπλουτισμό της ιχθυοπανίδας του Οζερού.
Μελισσοκομία
Το επίπεδο ανάπτυξης της Μελισσοκομίας είναι χαμηλό. Χωρίς να λείπουν οι κυψέλες συστηματική και αυτόνομη μελισσοκομία δεν υπήρξε ποτέ. Χωρίς να λείπουν τα μελισσοκομικά φυτά κι αυτό το αποδεικνύει η προσωρινή εγκατάσταση εκατοντάδων κυψελών από οργανωμένους μελισσοκόμους άλλων περιοχών κατά την περίοδο ανθοφορίας τους.
Δευτερογενής τομέας
Στον τομέα της παραγωγής ειδών διατροφής λειτουργεί τυροκομείο και αρτοποιεία.
Στο τομέα των κατασκευών υπάρχουν σιδηρουργεία και ξυλουργεία.
Το εργοστάσιο της IRIDA στη διασταύρωση Κουβαρά-Φυτειών παράγει ζωοτροφές-ιχθυοτροφές. Μεταξύ άλλου προσωπικού απασχολεί και αρκετούς κατοίκους του Δήμου.
Λειτουργεί η βιοτεχνία κατασκευή πλαστικών τσαντών στη θέση Κουβαρά.
Εμπόριο-υπηρεσίες
Υπάρχουν αρκετά καταστήματα ειδών διατροφής (παντοπωλεία – super market), πέντε πρατήρια εμπορίας καυσίμων, τρία καταστήματα προμήθειας αγροτικών εφοδίων, καφετέριες, οβελιστήρια.
Υπάρχουν δύο συνεργεία επισκευής οχημάτων, λογιστικό γραφείο, ασφαλιστικοί σύμβουλοι, φροντιστήρια.
Απασχόληση
Η κύρια απασχόληση των κατοίκων του Δήμου είναι η γεωργοκτηνοτροφική. Όμως πέρα απ' τις προαναφερόμενες οικονομικές δραστηριότητες αρκετοί κάτοικοι ως εμπειροτέχνες ασχολούνται με τα επαγγέλματα της οικοδομής (χτίστες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κ.λ.π.)

0 Comments