Πάμε για….ρίγανη;



Η ρίγανη είναι το αγαπημένο μου μυρωδικό για συνταγές με ψητά.
Δεν υπάρχει κρεατικό στο φούρνο που να μη βάζω ρίγανη .
Όπως και η χωριάτικη αποκτά μοναδική γεύση με το άρωμά της.
Έχει πλέον ανθίσει και σε λίγο καιρό,είναι έτοιμη για συλλογή…για μάζεμα.
Ρίγανη με έντονη μυρωδιά ,θα βρείτε σε ορεινές περιοχές.
Στα Ακαρνανικά Όρη,φυτρώνει ρίγανη που μοσχοβαλάει από ..χιλιόμετρα.
Ρίγανη από το Μπούμιστο και από το Περγαντί…
Φυτρώνει και σε κάμπους ή καλλιεργείται ,αλλά δεν μυρίζει έντονα.


Όσο πιο μεγάλο είναι το υψόμετρο,τόσο καθυστερεί η ωρίμανσή της.
Μαζεύουμε τη ρίγανη,εφ’όσον το λευκό άνθος της ξεραθεί.
Καθαρίζουμε από τη μέση και κάτω τα φύλλα,κόβουμε να είναι όλα τα κοτσάνια ίσα και δένουμε σφιχτά.
Κρεμάμε σε σκιερό μέρος ν’ αποξηρανθεί τελείως(5-10 μέρες).
Τρίβουμε την ρίγανη μια μέρα που δεν έχει υγρασία,ή τη βάζουμε στην κουζίνα με αέρα για 5 λεπτά στους 30 βαθμούς.
Χρησιμοποιούμε μια λεκάνη ή ταψί γιατί πετάγονται τα φυλλαράκια.
Αφαιρούμε τα λεπτά κλωναράκια και αποθηκεύουμε σε βάζα.
Μια χωριάτικη σαλάτα με ρίγανη , κρεμμύδι,φρέσκο ελαιόλαδο φέτα και ζυμωτό ψωμί είναι ένα ελαφρύ γεύμα ,ιδανικό για το καλοκαίρι!

xiromeritissa.wordpress.com

0 Comments