Από τις Φυτείες, στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ – Η ιστορία του Γιάννη Πασά
Το ξεκίνημα, η ανακάλυψη του και οι χρονιές χωρίς γκολ του «πολυθεσίτη» Γιάννη Πασά!
Η Βέροια διαγράφει τρελή πορεία στο πρωτάθλημα της Super League 2 και αυτή τη στιγμή λογίζεται ως το μεγάλο φαβορί για να πάρει τελικά και την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία.
Ο… οδηγός του τρένου της ομάδας της Ημαθίας, είναι ο Γιάννης Πασάς, ο οποίος με τα 23 γκολ που έχει πετύχει, έχει δώσει στην ομάδα του την ώθηση για νικηφόρα αποτελέσματα. Μάλιστα σκοράρει συνεχώς τις τελευταίες 7 αγωνιστικές και ήδη έχει κάνει αίσθηση στο χώρο της δεύτερης κατηγορίας της χώρας μας.
Ο Γιάννης στα 31 του χρόνια πλέον, δείχνει πως βγάζει στο γήπεδο όλες τις εμπειρίες που έχει μαζέψει όλα αυτά τα χρόνια. Σε μια πορεία που είχε μεν καλές στιγμές, αλλά που παράλληλα ξεκίνησε ουσιαστικά βάσει ενός… κανονισμού.
Ένας κανονισμός άλλαξε τη μοίρα του Πασά!
Στο ξεκίνημά του, οι ομάδες που αγωνίζονταν στις μικρές κατηγορίες, από την Δ’ Εθνική και κάτω, ήταν υποχρεωμένες να έχουν στην ενδεκάδα τους 4 παίκτες κάτω των 20 ετών. Κάπως έτσι βρήκε την ευκαιρία ο ίδιος για να μπορέσει να ξεκινήσει.
Για να τα πάρουμε από την αρχή, πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 2009. Ο Ακαρνανικός Φυτειών, ομάδα της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας, είχε πάρει την άνοδο για την Δ’ Εθνική και έπρεπε να εφαρμόσει τον παραπάνω κανονισμό. Στο πλαίσιο αυτό, ο τότε προπονητής της ομάδας, Βαγγέλης Μπιτσικώκος, ο οποίος αγωνίστηκε επί σειρά ετών στον Παναιτωλικό, απευθύνθηκε στην μεγάλη ομάδα του Αγρινίου για να πάρει κάποιους παίκτες από τα τμήματα υποδομών. Μάλιστα ο ίδιος είχε ξεχωρίσει από παιχνίδια που είχε δει, τον Γιάννη Πασά και έτσι ζήτησε από τον άλλοτε συμπαίκτη του στον Παναιτωλικό Μάκη Μπελεβώνη τον δανεισμό του.
Η ανακάλυψη του Πασά και τα στοιχεία που τον έκαναν να ξεχωρίσει!
Έτσι και έγινε, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει σε επίπεδο ανδρών η πορεία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Βαγγέλης Μπιτσικώκος, μίλησε για την “ανακάλυψη” του:
Το 2009 με την τότε διοίκηση του Ακαρνανικού, θέλαμε να βρούμε μικρούς οι οποίοι θα μας βοηθούσαν και τον τότε κανονισμό να τηρήσουμε, αλλά και αγωνιστικά να έχουν τα στοιχεία για ουσιαστική ενίσχυση της ομάδας μας. Εγώ επειδή λόγω και της ιδιότητάς μου ως πρώην ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού, είχα και έχω εξαιρετική σχέση με τους ανθρώπους της ομάδας. Μάλιστα με τον Μάκη Μπελεβώνη ήμασταν και συμπαίκτες. Έτσι λοιπόν, επειδή είχα παρακολουθήσει κάποια παιχνίδια της δεύτερης ομάδας, είχα διακρίνει κάποια στοιχεία στον Γιάννη.
Ποιά ήταν αυτά τα στοιχεία;
Ήταν ιδιαίτερα γρήγορος με την μπάλα στα πρώτα μέτρα και γενικά είχε καλή τεχνική για την ηλικία του. Φαινόταν ότι ήταν ένα παιδί που εάν δούλευε θα μπορούσε να παίξει σε υψηλό επίπεδο. Έτσι και τον επέλεξα. Έγιναν τότε οι συζητήσεις με την διοίκηση του Παναιτωλικού και ο Γιάννης ήρθε ως δανεικός στην ομάδα μας.
Στον Ακαρνανικό τι θέση έπαιζε;
Τότε επειδή οι ανάγκες της ομάδας ήταν τέτοιες, αλλά και επειδή και στην ομάδα του Παναιτωλικού ήταν επιτελικός μέσος, τον χρησιμοποίσα κι εγώ ως “δεκάρι”. Δεν τον είχα βάλει ούτε σε θέση φορ, ούτε σε θέση εξτρέμ. Ο Γιάννης, το ξαναλέω, ήταν ένα παιδί που του άρεσε η προπόνηση και έβαζε συνεχώς στόχους για να πετύχει. Με χαρά βλέπω ότι τα κατάφερε.
Με την πορεία που έκανε τότε είχε προτάσεις από ομάδες;
Για να σας πω την αλήθεια, τότε στις ακαδημίες του Άρη, υπεύθυνος ήταν ένας -επίσης πρώην- συμπαίκτης μου. Ο Νίκος Πασιαλής, ο οποίος και είχε συγκεντρώσει πλήροφορίες για τον Γιάννη και με πήρε τηλέφωνο. Εγώ όμως τον παρέπεμψα στον Παναιτωλικό, καθώς ο παίκτης αγωνίζονταν ως δανεικός σε εμάς. Τελικά μετά από μερικά χρόνια, πήγε στον Άρη ο Γιάννης, αλλά δεν γνωρίζω εάν ήταν επειδή τον είχαν δει σε εμάς οι άνθρωποί του.
Κι όμως, υπήρξαν σεζόν που ο Πασάς δεν είχε πετύχει ούτε ένα γκολ!
Πώς όμως ο παίκτης ο οποίος είχε βάλει μέχρι τώρα στην καριέρα του 36 γκολ στα πρωταθλήματα που έχει αγωνιστεί, έχει καταφέρει φέτος να δείχνει ένα άλλο εντελώς διαφορετικό πρόσωπο; Από τη στιγμή μάλιστα που υπήρξαν και χρονιές, όπως το 2013-14 και το 2015-16 με τις φανέλες των Παναιτωλικού και Ηρακλή αντίστοιχα, όπου δεν μπόρεσε να σκοράρει.
Φαίνεται όμως πως βρήκε την “Ιθάκη” του στην Βέροια, καθώς με τη δική της φανέλα έφτασε για πρώτη φορά σε διψήφιο αριθμό τερμάτων, όταν πέτυχε 10 την περίοδο 2019-20 και φυσικά φέτος, όπου έχει σπάσει όλα τα κοντέρ και διεκδικεί τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της κατηγορίας, καθώς έχει σημειώσει μέχρι τώρα 23 γκολ.
Ίσως αυτό να οφείλεται και στο γεγονός ότι στην καριέρα του έχει αγωνιστεί από… αριστερό μπακ, μέχρι και δεκάρι. Αν ρίξει κανείς μια ματία στα στατιστικά του, θα δει ότι έχει αγωνιστεί στη θέση του αριστερού αμυντικού με τη φανέλα του Ηρακλή και μάλιστα σκόραρε σε ματς με τον Αήττητο Σπατών σε ματς της Footbal League.
Η αλλαγή θέσης στη Βέροια όπου τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται κυρίως ως αριστερός ή δεξιός εξτρέμ, αλλά και στην κορυφή της επίθεσης, του έχει κάνει καλό και έχει βρει και ο ίδιος της ισορροπίες του. Πλέον απομένει να δούμε που θα… σταματήσει και κυρίως εάν θα μπορέσει να πανηγυρίσει την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία με τη Βέροια.
Πηγή: sportday & veloutsanews
0 Comments