Αναμνήσεις των Χριστουγέννων...




Από παιδί θυμάμαι αυτές τις Άγιες μέρες να μαζεύονται όλοι οι συγγενείς αυθόρμητα με χαρά και  ευφορία για τις γιορτές. Το κλίμα ήταν υπέροχο και με τα λίγα που είχαμε διασκεδάζαμε τόσο πολύ όλοι μαζί που τώρα δεν μπορούμε να φανταστούμε!

Τα σπίτια όλα...γεμάτα μυρωδιές από τα γλυκά που έφτιαχναν οι μανάδες τα παιδιά ξέγνοιαστα από σχολεία και διαβάσματα οι πατεράδες όλοι μαζί με μεζέ και τσίπουρο ήταν όλοι μέσα στο κλίμα των ημερών ...αλλά ξέραμε και το πραγματικό νόημα των ημερών!

Όλοι περίμεναν αυτές τις γιορτές με χαρά αλλά και θρησκευτική ευλάβεια δέν υπήρχαν δώρα ούτε στολισμένα Χριστουγεννιάτικα δέντρα αλλά η ατμόσφαιρα ήταν τόσο γιορταστική που πραγματικά  ταίριαζε σ' αυτές τις μέρες.

Παραμονή Χριστούγεννα για εμάς τα παιδιά ήταν η μεγάλη μέρα - ήταν η μέρα για τα πρώτα κάλαντα-
και ευκαιρία για χαρτζιλίκι, από τα χαράματα ξυπνούσαμε κι άρχιζε το «να τα πούμε» από πόρτα σε πόρτα.
Οι νοικοκυρές ετοίμαζαν χριστόψωμο και κουλουράκια ,αλλά η μεγάλη χαρά ερχόταν με τη σφαγή του γουρουνιού.
Αυτό το έθιμο δημιουργούσε μια φανταστική γιορτινή ατμόσφαιρα σ' όλο το χωριό. Φυσικά όλα τα σπίτια είχαν γουρούνι που το τάιζαν απ' το καλοκαίρι για να το σφάζουν τώρα τα Χριστούγεννα.

Παραμονή Χριστούγεννα ακούγονταν απ'ολες τις γειτονιές του χωριού το χαρακτηριστικό σκούξιμο των γουρουνιών που τα έσφαζαν τα αφεντικά τους με τη βοήθεια συγγενών και γειτόνων.Αυτή η χαρά προφανώς γινόταν γιατί το κρέας τις παλιότερες εποχές ήταν είδος πολυτελείας.

Από όλο αυτό το χοιρινό δεν πήγαινε τίποτε χαμένο, το λίπος ή ξύγκι το έκοβαν μικρά κομμάτια και το έλιωναν μέσα σε μεγάλα καζάνια με δυνατή φωτιά. Αφού τέλειωνε αυτή η διαδικασία και μάζευαν πια το  λίπος  για να έχουν όλο το χρόνο για τις ανάγκες του σπιτιού, τα μικρά υπολείμματα από το λιώσιμο του γουρουνιού ...δεν ήταν καθόλου άχρηστα ,αντίθετα ήταν ο καλύτερος μεζές , οι περίφημες Ξηρομερίτικες τσιγαρίδες.

Το υπόλοιπο κρέας το έκαναν παστό για όλο το χρόνο αλλά και λουκάνικα , κιμά, σουλιμά, αλλά και το μοναδικό Ξηρομερίτικο έδεσμα των Χριστουγέννων το σπληνάντερο που το ψήνανε στο τζάκι το πρωί ερχόμενοι απ' την εκκλησία.

Αφού τέλειωναν όλες αυτές οι κουραστικές προετοιμασίες, περιμέναμε πότε θα ακουστεί η πρώτη καμπάνα για να πάμε όλοι , μα όλοι, στην Εκκλησία.
Η Εκκλησία  ήταν γεμάτη όλοι χαρούμενοι και  στολισμένοι με τα καλά τους να παρακολουθήσουν τη Δοξολογία και να προσκυνήσουν το νεογέννητο Χριστό.

Όλα ήταν χαρούμενα και γιορτινά μέσα στο κατανυκτικό αυτό κλίμα γιορτάζαμε τον ερχομό του Κυρίου και μετά η χαρά συνεχίζονταν στα σπίτια όπου μας περίμεναν οι ζεστές κουλούρες τα Χριστόψωμα και οι μεζέδες.

Έτσι περνούσαν οι μέρες των Χριστουγέννων στο χωριό μέχρι να' ρθει η άλλη μεγάλη γιορτή η Πρωτοχρονιά.
                                                  
Γράφει ο: Στάθης Τσιλιμαντός
Χρόνια Πολλά

0 Comments