Συγχωριανός, παραμονή Χριστουγέννων έτοιμος να διαλέξει την κότα που θα έτρωγε η οικογένεια

 


Δεκαετία του 1960.
Το μεσημεριανό έδεσμα ήταν το έθιμο των Χριστουγέννων.

Παραμονή των Χριστουγέννων και έπρεπε να είναι όλα έτοιμα για την μεγάλη μέρα , που δεν ήταν άλλη από τα Χριστούγεννα.

Οι νοικοκυρές τα είχαν όλα σχεδόν ετοιμάσει , το ζεστό ψωμί μοσχοβολούσε σε όλη τη γειτονία , οι ασπρησμένες οι μάντρες του σπιτιού ήταν κατάλευκες και όλη η οικογένεια ένιωθε ότι καλό θα συμβεί.

Η παλιά σερβάντα ήταν περικυκλωμένη με τα γλυκά που είχαν προετοιμαστεί (κουραμπιέδες και μελομακάρονα) και οι μικροί ήρωες της οικογένειας περίμεναν πως και πως να ξημερώσει για να πέσουν με τα μούτρα στα γλυκά.

Μια λεπτομέρεια όμως έμεινε για να τελειώσουν οι ετοιμασίες , έπρεπε να έχουν έτοιμη και την κότα για την παραδοσιακή μεσημεριανή σούπα.

Παραμονή των Χριστουγέννων και ο νοικοκύρης πήγαινε στο κοτέτσι για να πάρει την πιο καλοθρεμένη κότα που θα θισιαστεί για το τραπέζι της Μεγάλης γιορτής.

Έτσι και ο συγχωριανός μας Σκαρλίγκος Δ. Σπύρος φωτογραφίζεται παραμονή Χριστουγέννων μέσα στον κήπο του για να διαλέξει την κότα που θα έτρωγε η οικογένεια.

Αναμνήσεις που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε γιατί σ αυτόν το άνθρωπο στη φωτογραφία θυμόμαστε και εμείς , τον παππού μας η τον πατέρα μας να είναι σ΄αυτή τη θέση.

Λόγια που συγκινούν αλλά έρχονται στο μυαλό και λες μακάρι να γύριζαν τα χρόνια ξανά πίσω.



0 Comments