Στοπ από την περιφερειακή αρχή στην επέκταση του αιολικού στον Πεταλά

 


O όμιλος Μυτιληναίος προτίθεται να επεκτείνει το Αιολικό Πάρκο στον Πεταλά. Έλαβε το «πράσινο φως» από τους δήμους αλλά στοπ έβαλε η περιφερειακή αρχή. Μάλλον ασυνήθιστη εξέλιξη μιας και δεν αντέδρασαν οι τοπικές κοινωνίες. Θετικά γνωμάτευσε ακόμη και η κοινότητα Παπαδάτου.


Αλλά ας τα βάλουμε κάπως σε σειρά: Από το 2018 λειτουργεί το συνολικής ισχύος 48 MW αιολικό στο όρος Πεταλάς και η ιδοκτήτρια εταιρεία «έτρεξε» τις διαδικασίες για να αδειοδοτηθεί η επέκταση του κατά οκτώ ανεμογεννήτριες αποδιδόμενης ισχύος 33,6 MW. Πρόκειται για επέκταση στις θέσεις Αμπελάκι, Πεταλοστέρνα, Σουφλί και Μασούρα που είναι εντός ορίων των δήμων Αμφιλοχίας, Αγρινίου και Ξηρομέρου.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες του agrinionews.gr, το θέμα απασχόλησε λοιπόν προχθές την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Περιφερειακού Συμβουλίου η οποία μετά από διαλογική συζήτηση γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.


Συγκεκριμένα ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Λάμπρος Δημητρογιάννης και οι πέντε ακόμη σύμβουλοι της περιφερειακής αρχής ψήφισαν λευκό. Δύο σύμβουλοι του συνδυασμού Κατσιφάρα ψήφισαν υπέρ της θετικής για την επέκταση μελέτης ενώ οι Δ. Κατσικόπουλος, Ν.Μωραΐτης και Κ.Κούστας ψήφισαν αρνητικά για την επέκταση. Τρεις δηλαδή οι αρνητικές και δύο οι θετικές ψήφοι.

Η στάση της περιφερειακής αρχής-μέσω του λευκού να προκρίνει την αρνητική γνωμοδότηση- δείχνει αρκετά ενδιαφέρουσα μιας και ο φάκελος της επέκτασης είχε το «πράσινο φως» απ’ όλους τους εμπλεκόμενους καθώς οι ανεμογεννήτριες προορίζονται να γίνουν σε περιοχή που είναι εκτός δικτύου Natura 2000 και εκτός του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων.


Φέρεται λοιπόν η περιφέρεια να θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση την κατάρτιση του νέου Χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Να μπει δηλαδή μια ταξη αναφορικά με το που επιτρέπεται και που όχι να εγκατασταθούν αιολικά, φωτοβολταϊκά και άλλες «πράσινες» τεχνολογίες . Δύσκολα θα διαφωνήσει κάποιος με αυτή την κατεύθυνση κι ας είναι και ο πλέον ένθερμος θιασώτης των ΑΠΕ.


agrinionews.gr

0 Comments

Follow Me On Instagram