Γιορτή Τσιγαρίδας | Η Επιστροφή της Παράδοσης στις Φυτείες Ξηρομέρου(Βίντεο)

 


Στις Φυτείες Ξηρομέρου, την Τρίτη 26/12/2023, φωτιές ανάψανε και γεύσεις αναστέναξαν καθώς ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Φυτειών "Ακαρνανικό Φως" σε συνεργασία με το Δήμο Ξηρομέρου διοργάνωσαν με επιτυχία την 19η γιορτή τσιγαρίδας.
 
 Μια εκδήλωση που στόχο είχε την αναβίωση του παλαιού ξηρομερίτικου εθίμου, δίνοντας ζωή σε μια παράδοση που αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής.  
 
Οι τσιγαρίδες, αυτό το χειμωνιάτικο έδεσμα που έφτανε στο τραπέζι κάθε οικογένειας, αποτέλεσαν το επίκεντρο της εκδήλωσης. Χρησιμοποιούμενες όλο το χρόνο ως παραδοσιακό νόστιμο έδεσμα, φυλάσσονταν σε δροσερό μέρος μέσα στο λίπος, συνοδεύοντας τα χριστουγεννιάτικα τραπεζώματα. 
 
Έτσι, αυτή η ιδιαίτερη γιορτή ανέδειξε την παράδοση και τη σημασία της για την τοπική κοινότητα. Η πλατεία των Φυτειών γέμισε με πλήθος επισκεπτών που ήλθαν να απολαύσουν τα παραδοσιακά εδέσματα και να ζήσουν ένα αξέχαστο πνεύμα κοινότητας.
 
 Με άφθονο κρασί, παραδοσιακά γλυκίσματα και την υπέροχη συντροφιά παραδοσιακής μουσικής, η γιορτή έγινε ένα μοναδικό ξεφάντωμα που άγγιξε τις καρδιές όλων. Στιγμές ανεκτίμητες γεμάτες χαμόγελα, γεύσεις παραδοσιακές που ξύπνησαν μνήμες και συναισθήματα. 
 
Με την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, η 19η γιορτή τσιγαρίδας στις Φυτείες Ξηρομέρου αποτελεί ένα ακόμη επιτυχημένο κεφάλαιο στον πολύτιμο χάρτη των παραδόσεων και των εκδηλώσεων της περιοχή

0 Comments