Τσιγαρίδες και σούπα τραχανά φτιάχνει η κυρά Λαμπρινή στις Φυτείες (video)

 Στο γραφικό χωριό Φυτείες της Αιτωλοακαρνανίας τσιγαρίδες και σούπα τραχανά φτιάχνει η κυρά Λαμπρινή.
 
Εκει, όπου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει και η παράδοση ζει παράλληλα με το σύγχρονο, συναντήσαμε την κυρία Λαμπρινή. Μας υποδέχθηκε με ένα χαμόγελο και αντιληφθήκαμε ότι η συνάντηση αυτή θα ήταν ένα ταξίδι στο χρόνο, μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε την αγνή ομορφιά της ζωής στα χωριά του παρελθόντος.

Η Λαμπρινή, φροντίζοντας να μας εκπλήξει με τις γαστρονομικές τέχνες της, πρότεινε να μας ετοιμάσει έναν παραδοσιακό μεζέ, ένα αυθεντικό κομμάτι ιστορίας από τον κόσμο των παλιών. Μιλώντας με πάθος για τα Χριστούγεννα της παλιάς εποχής, όταν το χωριό ζούσε με τον ρυθμό των εποχών και της φύσης, μας ανέπτυξε τον πλούτο των εμπειριών της. Στο παρελθόν, κάθε οικογένεια του χωριού είχε ένα γουρούνι, και τα Χριστούγεννα ήταν αφορμή για να ενώνονται και να δημιουργούν κομμάτια μοναδικής γαστρονομικής τέχνης. Τα κομματάκια κρέατος, με λίπος γουρουνιού, μεταμορφωνόταν σε τσιγαρίδες, που αποτελούσαν πηγή ζεστασιάς και γεύσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η διαδικασία αποθήκευσης μέσα σε λίπος εξασφάλιζε την διατήρηση του φαγητού, αφού τα παλιά χρόνια δεν γνώριζαν ηλεκτρικό ρεύμα και ψυγεία.
Καθώς η Λαμπρινή εργαζόταν ενώ μας μιλούσε, δημιούργησε μπροστά μας αυτές τις παραδοσιακές τσιγαρίδες, ένα αυθεντικό κομμάτι της κουλτούρας του χωριού. Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας της, μας πρόσφερε επίσης μια σούπα τραχανά με τις τσιγαρίδες, ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελεί έκφραση της γαστρονομικής τέχνης της περιοχής. Η κυρία Λαμπρινή, με το πάθος της για τη διατήρηση της παράδοσης, μας αποκάλυψε ότι στο χωριό προσπαθούν να αναβιώσουν τον παλιό τρόπο ζωής. Τα Χριστούγεννα, η πλατεία του χωριού θα γεμίσει ξανά με τη μαγεία του παρελθόντος, καθώς αναβιώνουν το έθιμο των τσιγαρίδων. Αυτή η συνάντηση ήταν περισσότερο από μια γαστρονομική εμπειρία, ήταν ένα ταξίδι στην καρδιά της παράδοσης και της αγάπης για την ιστορία που ζει αναλλοίωτη στα χωριά της Ελλάδας.

Δείτε το βίντεο:

0 Comments