Επιστολή στο Δήμο Ξηρομέρου για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Φοιτιών


 

Μέσα στα ερείπια της αρχαίας πόλης των Φοιτιών βρίσκονται τα ερείπια τεσσάρων ναών. Από αυτούς δύο μας είναι γνωστοί, ένας από αυτούς είναι του Προφήτη Ηλία, που ήταν Μετόχι του Πανάγιου Τάφου.

O δεύτερος άγνωστος βρίσκεται πάνω στο λόφο Κλειδί, στην ακρόπολη των Φοιτιών και δεν γνωρίζουμε κάτι σχετικά με αυτόν. Αυτές οι εκκλησίες που βρίσκονται μέσα στον χώρο των αρχαίων Φοιτιών είναι σχεδόν ίδιων διαστάσεων, έχουν την ίδια τοιχοδομία και μονοδομικοί. 


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Χριστόδουλος Παμπλέκης", ενημερώνει τους συγχωριανούς του για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Φοιτιών.


 1. Έχουμε την τιμή να σας γνωρίσουμε, ότι για το θέμα, έχει γίνει επιστολή στο Δήμο Ξηρομέρου, για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου.


2. Υπάρχουν μαρτυρίες ηλικιωμένων συγχωριανών μας, ότι το αρχαίο θέατρο μέχρι το 1960 ήταν εμφανές (δηλαδή οι κερκίδες και το κοίλον του θεάτρου ήταν χωρίς χώματα).

3. Τον Ιούνιο 2023 έγινε επί τόπου αναγνώριση και εντοπίστηκε το θέατρο (φαίνεται το τελευταίο διάζωμα των κερκίδων).

4. Συντάχθηκε σχετικός φάκελος, με σχεδιάγραμμα και ενημερώσεις (βρίσκεται στο Λαογαφικό Μουσείο Μπαμπίνης). 

5. Αντίγραφο του παρακάνω φακέλου υποβλήθηκε στον κ. Δήμαρχο του Δήμου Ξηρομέρου, και προτείνεται, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος, να γίνει αποχωμάτωση του αρχαίου θεάτρου.

6. Ακολούθως θα υπάρχει δυνατότητα πολλαπλών εκμεταλεύσεων, με ταυτόχρονα προβολής του χωριού μας.0 Comments