Aρχαιοκαπηλία : Έρευνες και συλλήψεις έγιναν σε Φυτείες, Βόνιτσα, Κατούνα, Αστακό, Λεπενού, Παλιάμπελα , Αγρίνιο

 



Πώς η καθημερινότητα στο Ξηρόμερο παρεισφρησε  στις κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι στην εγκληματική οργάνωση

12 συνολικά άτομα από την Αιτωλοακαρνανία είναι τα εμπλεκόμενα στην μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που αποκαλύφθηκε από την Ασφάλεια Πατρών και που μέσω της δράσης της, οδήγησε σε ένα τεράστιο κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες του εξωτερικού.

Ουσιαστικά ήταν η παρακολούθηση των Αιτωλοακαρνάνων που «έβγαλε» το μεγάλο «λαβράκι» στην συγκεκριμένη πολυδαίδαλη υπόθεση που φαίνεται πως θα έχει και άλλες εξελίξεις, σχετικά με το πώς αρχαιοκάπηλοι «αλωνίζουν» στην Αιτωλοακαρνανία κάνοντας πλιάτσικο τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της, πλουτίζοντας παρανόμως από τα προϊόντα των λαθρανασκαφών τους αλλά και το πώς οίκοι δημοπρασιών του εξωτερικού πωλούν νόμιμα προϊόντα λαθρανασκαφών.



Εως τώρα και στο πλαίσιο της προχθεσινής επιχείρησης, έχουν συλληφθεί επτά Αιτωλοακαρνάνες και ένας αναζητείται. Ακόμη τέσσερις έχουν ταυτοποιηθεί για την εμπλοκή τους, δεν χαρακτηρίζονται πάντως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Έρευνες και συλλήψεις έγιναν σε Φυτείες, Θύρρειο, Βόνιτσα, Παλιάμπελα, Κατούνα, Αστακό, Λεπενού,  Αγρίνιο, Παντάνασσα και Παραβόλα. 

Εχουν συλληφθεί ένας 37χρονος, ένας 63χρονος, ένας 62χρονος, ένας 70χρονος, ένας 55χρονος, ένας 42χρονος. 

Ολοι οι παραπάνω έχουν συλληφθεί ενώ αναζητείται κι ένας 56χρονος που έχει ταυτοποιηθεί.  Εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα είναι ακόμη τέσσερις που δεν έχουν συλληφθεί , έχοντας ποιο «περιφερειακό» ρόλο.
 



Ένας εξ αυτών είναι αρχαιοφύλακας εργαζόμενος στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων που φέρεται να ενεπλάκη στην αγοραπωλησία αγαλματιδίου δισκοβόλου, που κατηγορείται ότι αφαίρεσε από χώρο φύλαξης της υπηρεσίας.

Οι κωδικές ονομασίες – από τα «κορίτσια» στα «τρακτέρ» και τα «τσίπουρα»…Χαρακτηριστικές είναι και οι κωδικές ονομασίες που έδιναν στα αρχαία τα μέλη του κυκλώματος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress.gr, το ταξίδι στη Γερμανία λέγονταν «πάμε στα κορίτσια» (σ.σ. έχει προκύψει η εμπλοκή δυο οίκων δημοπρασίας με έδρα το Μόναχο), οι «Αθηναίες κοπέλες» ήταν στατήρες με παραστάσεις της Θεάς Αθηνάς!


Η οργάνωση «εμπορεύονταν» πλήθος νομισμάτων που όπως όλα δείχνουν προέρχονταν κυρίως από το αρχαίο Θύρρειο.

«Κούτσουρα» ονομάζονταν τα νομίσματα που δεν βρίσκονταν σε καλή κατάσταση , ενώ «άσπρα» «βαπτίζονταν» τα ασημένια και «κίτρινα» τα χρυσά. «Πράσινα» ή «κόκκινα» λέγονταν τα χάλκινα νομίσματα.

Για άλλα αντικείμενα κλπ χρησιμοποιούνταν ονομασίες όπως «τσίπουρο», «τρακτέρ», «μπάλες τριφύλλι» , «κρασί», «παξιμαδια»




Εξαρθρώθηκαν μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πατρών.Απεστάλη αίτημα δικαστικής συνδρομής στις Η.Π.Α. και ενεργοποιήθηκε μέσω των δικαστικών Αρχών και της Eurojust Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας στη Γερμανία.

Έλαβε χώρα διεθνικής αστυνομικής επιχείρησης από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πατρών, με την συνδρομή των κατά τόπο αστυνομικών δυνάμεων στο Μόναχο Γερμανίας και στη Θεσσαλονίκη, στη Ρόδο, στο Αγρίνιο, στη Βόνιτσα, στο Μεσολόγγι, στην Πρέβεζα, στη Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, στη Λάρισα, στη Λαμία, στη Λειβαδιά, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, στην Ιερισσό Χαλκιδικής, στη Καβάλα, στις Σέρρες, στη Δράμα και στην Αλεξανδρούπολη με την συνδρομή των κατά τόπο αστυνομικών δυνάμεων συνολικά 39  άτομα.



Η δικογραφία 

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκαν δικογραφίες για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης, της ένταξης ως μέλη σε δομημένη με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα, που επεδίωκαν την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων, που προβλέπονται και τιμωρούνται από την νομοθεσία για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, τον Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, υπεξαίρεση αρχαίων μνημείων κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, κατά μόνας και από κοινού, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος με αντικείμενο αρχαίο μνημείο που ανήκει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και από κοινού, τετελεσμένη και σε απόπειρα, παράνομη αρχαιολογική ανασκαφή κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια από κοινού και κατά μόνας, παράνομη αρχαιολογική έρευνα με την χρήση μηχανημάτων διασκόπησης εδάφους από κοινού και κατά μονάς, χρήση ανιχνευτή μετάλλων χωρίς άδεια κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και παράβαση του νόμου περί όπλων.



Η εγκληματική οργάνωση με επίκεντρο την Αιτωλοακαρνανία δρούσε από το 2022

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση αποτελείται συνολικά από  36  μέλη και εκ των οποίων συνελήφθησαν τα  32 στην Ελλάδα και αναζητούνται σε Γερμανία και Ελλάδα ακόμη 4 μέλη, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της έρευνας ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη  11  κατηγορούμενων σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν δικογραφίες για κατά περίπτωση αδικήματα της παραβίασης του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, της υπεξαίρεσης αρχαίων μνημείων κατά μόνας και από κοινού, της αποδοχή και της διάθεση προϊόντων εγκλήματος με αντικείμενο αρχαίο μνημείο που ανήκει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου από κοινού, τετελεσμένη και σε απόπειρα.



Οι αστυνομικοί διακρίβωσαν ότι από το έτος 2022, οι κατηγορούμενοι δραστηριοποιήθηκαν πανελλαδικά, συγκρότησαν και εντάχθηκαν εν γνώσει τους σε εγκληματική οργάνωση με διεθνικό χαρακτήρα, ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δραστηριότητα και συγκεκριμένη μεθοδολογία.
Επιπλέον, ταυτοποιήθηκε ο διεθνικός χαρακτήρας του εγκληματικού κυκλώματος καθώς τα παρανόμως εξαχθέντα αρχαία κινητά μνημεία κατέληξαν στο εξωτερικό, είτε σε συνεργούς τους είτε σε γνωστούς οίκους δημοπρασιών που δραστηριοποιούνται στην Γερμανία και στις Η.Π.Α.
Στο πλαίσιο της προανάκριση και μετά από αίτημα για την παροχή δικαστικής συνδρομής στις Η.Π.Α., αίτημα Ευρωπαϊκής Εντολής Ερευνάς στην Γερμανία και άρση τραπεζικού απορρήτου, προέκυψε ότι τα μέλη της διεθνικού χαρακτήρα Α’ Εγκληματικής Οργάνωσης, διέπραξαν τουλάχιστον 130 αξιόποινες πράξεις σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.



Κατασχέθηκαν 1.800 αρχαιολογικά ευρήματα

•  1.800 αρχαιολογικά ευρήματα, στα οποία περιέχονται πλήθος νομισμάτων διάφορων περιόδων και εκδόσεων, ζωόμορφα και ανθρωπόμορφα ειδώλια, καθώς και διάφορα αντικείμενα υπό μορφή αρχαίων προσωπείων και περικεφαλαίων. Τα 800 ανευρέθηκαν σε έρευνες στη Γερμανία,
• 8 όπλα (πιστόλια, περίστροφο, πολεμικό όπλο, κυνηγετικό),
•  1300  φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
• 80.000- ευρώ μετρητά,
•  135.000- ευρώ δεσμεύτηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς,
• μια τραπεζική θυρίδα,
• 46 συσκευές ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων,
• 10  οχήματα ως μέσα τέλεσης των υπό προανάκριση αδικημάτων.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα βρίσκονται υπό μακροσκοπική εξέταση από υπαλλήλους της αρμόδιας Εφορίας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα αποφανθούν σε μεταγενέστερο χρόνο για την ακριβή αρχαιολογική τους αξία.




https://www.agrinionews.gr/



No comments

Powered by Blogger.